A. Proiectul de Mănăstire
În contextul unei post-modernităţi secularizate, un număr tot mai mare de oameni decide să-şi petreacă timpul liber în oazele de liniște ale mănăstirilor. Ei caută neîncetat semnificaţia profundă a existenţei lor printr-o relaţie vindecătoare şi ziditoare cu Creatorul şi cu creaţia, alegând să se retragă temporar din tumultul lumii pentru a se cufunda în rugăciune, meditaţie, studiu şi pentru a participa la Sfintele Taine ale Bisericii. Pentru aceşti oameni, monahul este un maestru şi un îndrumător spiritual.
Proiectul de faţă izvorăşte din dorinţa ca Mănăstirea Preasfânta Treime să devină o astfel de oază spirituală în care oamenii însetaţi de eternitate pot poposi cu încredere în cadrul căreia călugării să-şi poată urma vocaţia, anume remodelarea vieţii lor în conformitate cu Chipul lui Hristos răstignit şi înviat, precum şi serviciul în slujba celor ce caută un sens profund al vieţii.
Prin urmare, scopurile acestui proiect sunt următoarele:
-
Crearea unui oaze de linişte şi reculegere;
-
Constituirea unui mediu ce facilitează întâlnirile ecumenice;
-
Un loc de retragere și îndrumare duhovnicească.
B. Construcții finalizate până în prezent
Până în acest moment a fost construită o casă de lemn cu un nivel. Construcţia este împărţită în două compartimente distincte: capela, care include o masă pentru pregătirea darurilor şi o sacristie; apoi 4 chilii, o baie şi o bucătărie în cadrul căreia se şi serveşte masa. Apoi s-a trecut la împrejmuirea proprietății şi la construirea unui alt corp de clădire de forma unei clopotnițe unde se află 4 clopote de diferite mărimi și o toacă. Partea de jos a clădirii este folosită ca și cameră tehnică în care a fost instalat sistemul de încălzire pentru clădirea de lemn. Ulterior a fost forată o fântână, s-a săpat o fosă septică, iar clădirea de lemn a fost branşată la reţeaua electrică. S-a mai amenajat o cale de acces cu pietriş până la capelă şi un foișor de lemn care permite unui număr mai mare de credincioşi să participe la slujbele liturgice. În acelaşi scop capela a fost prevăzută cu sistem de sonorizare. A mai fost construit un depozit pentru utilaje şi un depozit de lemne, prin acestea definitivându-se prima fază de dezvoltare a mănăstirii.
<insert Slide >
C. Achiziționarea terenului
În 8 februarie 2010 mănăstirea a achiziționat o suprafață de 33.200 m2, în total proprietatea mânăstirii ajungând la 42.736 m2, oferindu-ne posibilitatea de a realiza în timp toate construcțiile care sunt prezentate mai jos.
D. Clădirile ce vor fi construite în viitor
Întregul ansamblu va urmări preluarea unor principii arhitecturale specifice pentru tradiţia bizantină. Acestea conferă mănăstirii linişte şi ordine, două aspecte indispensabile pentru viaţa monahală. Astfel comunitatea are în vedere următoarele:
-
Construirea a două clădiri alăturate, una pentru comunitatea mănăstirească propriu-zisă (partea mănăstirească) şi una ce urmează să deservească nevoile pelerinilor (partea pelerinilor).
-
Construirea unei biserici în mijlocul incintei mănăstireşti.
-
Dezvoltarea unui ermitaj in zona împădurită a proprietăţii mănăstirii. Acesta va fi utilizat pentru retragerea în solitudine totală, precum și o zonă de agricultură.
-
Construirea separată şi decalată în timp a celorlalte părţi ale mănăstirii, în funcţie de nevoi şi de mijloacele pe care le avem la dispoziţie.
E. Următorul pas în realizarea investițiilor
Având în vedere că vin tineri periodic pentru a discerne o posibilă chemare la viața consacrată, se impune construirea urgentă a unui spațiu pentru comunitatea monastică, clădirea de lemn actuală rămânând în folosinţa posibililor novici.
Este vorba de construirea clădirii mănăstirești nr. I care va adăposti comunitatea monastică propriu-zisă. Aceasta va cuprinde în faza finală spaţiile de cazare pentru monahi (12 chilii având fiecare suprafaţa de 11 mp.), 3 ateliere, trapeza, bucătăria şi sala de mese pentru laici. În axul central al clădirii se va afla, la etaj se va afla paraclis, situat în prelungirea axului bisericii. Un corp de clădire alipit laturii Nord cuprinde la parter stăreţia şi un birou, iar la etaj spaţiile de cazare şi primire pentru ierarhi. Dotarea sanitară prevăzută se compune din două încăperi de baie pentru monahi, un grup sanitar pentru public şi câte un lavoar în fiecare chilie.
Datorită efortului financiar considerabil, clădirea va fi realizată în două etape.
Într-o primă etapă se va construi tronsonul central al corpului de clădire mânăstiresc (vezi poza următoare), cuprinzând un minim de şase chilii pentru monahi, ce vor fi situate în ambele părți ale paraclisului. La parterul clădirii va fi executată trapeza, un atelier şi o bucătărie cu o mică sală de mese pentru laici. Dotarea sanitară este reprezentată de două încăperi de baie, vestiarul cu grup sanitar pentru bucătărie, 1 WC pentru laici şi câte un lavoar în fiecare chilie.
F. Stadiul actual al lucrărilor
Prin binecuvântarea Divinei Providențe și prin ajutorul generos al binefăcătorilor în 29 aprilie 2013 am început lucrările de ridicare a tronsonului central al clădirii menționate mai sus, realizându-se până la această dată (6 Mai 2015) fundația, parterul, etajul 1 ”la roșu” și acoperișul, acoperind o suprafață totală de 1085 m2.
Următoarea etapă în vederea terminării construcției și a primirii în folosință este terminarea finisajelor interioare și exterioare, racordarea clădirii la rețeaua electrică, alimentarea cu apă, montarea instalației de încălzire, a preluării apei menajere și mobilarea interioară.
Dragi Prieteni și Binefăcători vă invităm să susțineți continuarea lucrărilor de edificare a acestui Proiect, dorit de Dumnezeu și de Biserica Sa. Niciodată nimic nu este prea puțin pentru a susține un lucru în care credem. Puteți contribui fie la realizare unei etape, prin susținere financiară, fie la procurarea unora dintre materialele de construcție, fie puteți lucra efectiv alături de noi – în orice caz, știm sigur că binecuvântarea unui asemenea proiect se va revărsa peste toți, cei de aproape sau de departe, dăruindu-ne prilejul de a contribui împreună prin oferta noastră la îmbogățirea vieții spirituale și culturale în aceste timpuri în rapida schimbare.
Dacă dorești să faci parte din acest Proiect și să devii Sponsor APASĂ AICI!
Pentru mai multe informații:
Tel. Mobil: + 40 724 580 771
e-mail: manastire@preasfantatreime.ro
Adresă: Mănăstirea „Preasfânta Treime”,
str. Pusta, nr. 2, Comuna Giroc, 307220, județ Timiș
Pentru Donații:
comuna GIROC; str. PUSTA, nr. 2
județ TIMIȘ, ROMANIA
Tel fix: + 40 724 580 771
COD FISCAL: 18642798
BANCA: INTESA SANPAOLO BANK ROMANIA